A mentés előtt megpróbálják bezárni a hajó ablakait, ezért:

Hirdetés

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával – jelentette be csütörtökön Budapesten a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Jasenszky Nándor  a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot.

Hirdetés

Olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet. Az osztályvezető elmondta, hogy a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok.

Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát. Azt az ötletet pedig elvetették, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Egy mentésben részt vevő szakértő szerint erre elsősorban kegyeleti okokból van szükség, és azért, hogy ne sérüljenek és sodródjanak el a roncsban lévő áldozatok. De fontos szempont az is, hogy a hajó belsejében lévő tárgyak ne akadályozzák a mentést, illetve ne sodródjanak el.You Might Also Like

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik