Kiderült, hogy a házasoknak ebből sokkal kevesebb van a szervezetében

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a házasságban élők szervezetében kevesebb a kortizol nevű stresszhormon, vagyis jó eséllyel kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életet élnek, mint egyedülálló társaik – állítják a pittsburghi Carnegie Mellon University munkatársai.

 A szakemberek 572 egészséges felnőttől vettek köpetmintát. Ebből kiderült hogy a házasságban élők lényegesen kortizolszintje lényegesen alacsonyabb volt, mint azoké, akik soha nem éltek házasságban, vagy épp elváltak.

„Egészen izgalmas azt vizsgálni, hogy az emberi kapcsolatok milyen hatással vannak egyes fiziológiai jelenségekre. Úgy látszik, kapcsolataink egészségünk szempontjából fontosabbak, mint hinnénk” – mondja a kutatást vezető Brian Chin.

Hirdetés

A kutatás során a résztvevők napi kortizolritmusa is összehasonlításra került. Rendszerint röviddel ébredés után emelkedik meg jelentősen a kortizolszint, majd a nap folyamán fokozatosan csökkenni kezd. Mint kiderült, a házasságban élők körében gyorsabban csökken a hormonszint, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, továbbá a rákbetegségek esetén is jobb túlélési arányokat jelent.

Minden jel arra mutat, hogy az egyedülállók több mentális stresszel kénytelenek szembenézni, mint a házasok, illetve az őket érő stressz levezetése nehezebb, hiszen nincs mellettük egy társ, aki ebben segítene.

Az anyag a Psychoneuroendocrinology című szaklapban került publikálásra.

Hozzászólások

Post Author: azt beszélik